Kustaan sota-kansanooppera vei aikamatkalle

Jo 225 vuotta sitten päättynyt, Ruotsin ja Venäjän välinen Kustaan sota vaikutti aikanaan suuresti Kouvolan ja Kymenlaakson elämään. Vuosina 1788-1790 käydyn sodan aikana rintamalinjat kulkivat Kymijoen, silloisen valtakuntien rajan, puolelta toiselle. Sotilasleirit, taisteluiden tapahtumat aluevaltauksineen, siviiliväestön kokemat tapahtumat ja tietysti itse kuningas Kustaa III:n oleskelu Kymenlaaksossa on tallentunut lukuisiin tarinoihin.

Sota päättyi Värälässä solmittuun rauhaan, joka ei muuttanut valtakuntien rajoja. Kymenlaakso säilyi jakautuneena kahteen valtakuntaan.

Kansanooppera Kustaan sodasta hyödyntää näitä aikalaiskertomuksia. Jouni Sjöblomin käsikirjoittamassa ja säveltämässä kansanoopperassa kansanmusiikki ja kuorolaulu yhdistyvät todellisiin historiallisiin tapahtumiin. Kansanooppera aktivoi kymenlaaksolaisia toimijoita yhteen. Esiintyjiä on toista sataa ja kansanoopperakuorossa on mukana laulajia seuraavista kuoroista: Joenvarren Laulajat, Viihdekuoro Visiitti, Jaalan Viihdekuoro, Elimäen Mieslaulajat, Iitin Lauluveikot, Myllykosken Metallimiesten kuoro ja Kuusankosken Mieslaulajat. Tanssiosuuksista vastaa Tanhuseura Kasareikka Kuusankoskelta. Orkesteri on koottu kouvolalaisista muusikoista. Kansanoopperan ohjasi kuusankoskelainen ohjaaja Piia Kleimola.

Kansanoopperaa esitettiin Anjalan kartanon jokinäyttämöllä kesällä 2015 ja 2016. 

Kustaan sota kansanoopperan traileri >>

Kustaan sota kansanoopperan omalle kotisivulle >>